Томпсън е единственото българско село с английско име. То се намира

...
Томпсън е единственото българско село с английско име. То се намира
Коментари Харесай

Каква е историята зад името на българското село Томпсън? 

Томпсън е единственото българско село с британско име. То се намира в Община Своге, Софийска област. Село Томпсън е формирано през септември 1960 година посредством обединяването на обитаемоте местности Бабул, Гара Томпсън, Завоя, Ливаге, Липата, Малък Бабул и Церови страги. Наречено е на английския майор Франк Томпсън, офицер за взаимозависимост сред английската войска и партизанските групи, който през 1944 е хванат и разстрелян в прилежащото село Литаково. 

Франк Томпсън е роден на 17 август 1920 година в град Дарджилинг, Британска Индия. Произхожда от семейство с леви политически възгледи. През 1939 година, до момента в който учи в Оксфордския университет, става член на Комунистическата партия на Англия под въздействието на първата си обич Айрис Мърдок, която след това се трансформира в светноизвестна писателка. Двамата дълго време си пишат писма и епистоларната им корепонденция свидетелства за мощни усеща и безредици. 

След като приключва университет Франк Томпсън постъпва като доброволец в Британската войска. Служи в Северна Африка, Близкия изток и Сицилия.

 

По времето на Втората международна война ръководителите на съюзническите страни в битката против Хитлер - Сталин, Рузвелт и Чърчил - вземат решение на Техеранската конференция в края на 1943 година да окажат военна помощ на въоръжената опозиция на балканските нации против фашизма, в това число и на българското партизанско придвижване. По силата на тези решения в първата британска задача в България попада и младият майор Томпсън.

 

На 25 януари 1944 година той е спуснат с парашут в Македония, с цел да реализира връзка сред английското командване и партизанските елементи, ръководени от Славчо Трънски. Включва се в английската военна задача Mulligatawny с пълководец майор Мостин Дейвис, след чиято крах обособява обособена английска задача Клариджис в състав: майор Франк Томпсън, сержант Кенет Скот, сержант Джон Уокър и сержант Ник Мървин (Монро). През май 1944 година задачата е включена в състава на щаба на Втора софийска народоосвободителна бригада и реализира връзката сред Главния щаб на Народоосвободителна въстаническа армия и английската Балканска секция на Управлението за специфични интервенции в Кайро. Получава сведения за структурата и състава на Народоосвободителна въстаническа армия и Отечествен фронт. Въоръжава няколко български партизански подразделения.

 

Майор Томпсън взе участие в военен поход на Втора софийска народоосвободителна бригада от Югозападна към Северозападна България. На 23 май 1944 година бригадата води борба с българска армейска част и жандармерия при с. Батулия. При багра в местността " Марина мъртвина " част от партизаните умират. Майор Франк Томпсън е ранен, хванат, обичай и разпитван от Разузнавателната работа при Щаба на войската.

 

Умира през нощта на 10 юни 1944 година, когато е изведен от ареста и разстрелян в региона на местността " Калето " в село Литаково дружно с партизанина Лазар Атанасов и ятака Христо Гурбов.

 

Интересна е ориста на Франк Томпсън след 9 септември 1944 година Отначало е разгласен за воин. На 29 юли 1946 година българското държавно управление го награждава посмъртно с два ордена - " За национална независимост “ и " За смелост “. Малката железопътна спирка " Прокопаник “ в Искърското дефиле става гара " Майор Томпсън “. На неговото име са наречени улица в квартал " Лозенец “, пресечка на бул. " Джеймс Баучер “ и детска градина.

На 3 юли 1947 година по покана на министър-председателя Георги Димитров в България идват майката Теодосия и брат му Едуард-Палмър. Лятото същата година у нас идват 24 младежи и девойки от мъгливия Албион. Обличат бригадирски униформи и работят на Прохода на републиката " Хаин боаз “. Бригадата носи името " Франк Томпсън “.

Нещата обаче ненадейно се обръщат. След 1949 година майор Томпсън е разгласен за британски разузнавач и шпионин от наедрял диаметър. Обвиняват го, че е провинен за всички провали на партизанското придвижване. Най-вече за разгрома на Втора бригада край село Батулия.

Когато през 1951 година са задържани Славчо Трънски и Денчо Знеполски, излизат обвиняванията, че Томпсън е вербувал двамата за британски шпиони. " Следствието искаше да призная - споделя Знеполски, - че майката и братът пристигнали у нас, с цел да възстановят връзката сред мен и Интелиджънс сървис?! “

По горчивата подигравка на ориста Франк Томпсън, този доблестен и надарен деятел на интернационализма, е може би една от първите жертви на Студената война “, написа Едуард-Палмър в своята книга " Отвъд границата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР